Welke vragen stel je eigenlijk aan een boekhouder?

tips & tricks Mar 14, 2023

Welke vragen stel je eigenlijk aan een boekhouder?

In een post afgelopen week heb ik je al een aantal voordelen genoemd waarom je een boekhouder mee moet laten kijken met je administratie en het liefst met een boekhouder zou moeten samenwerken.

Waarom ik dit zo belangrijk vind, leg ik kort uit in die post en in veel van mijn publicaties. Hoe je een goede boekhouder vindt, niet. Het is natuurlijk een relatief begrip; een goede boekhouder. Wat jíj goed vindt, hoeft niet te betekenen dat ik dat ook goed vind. Tuurlijk moet een boekhouder de relevante kennis hebben, maar daar ga je al. Wat is relevant voor jou?

 

Een boekhouder met relevante kennis

Je huurt een boekhouder in voor de kennis van regels die te maken hebben met jouw administratie. Het is wel zo fijn als zij/hij het verschil weet tussen debiteuren en crediteuren of wanneer je de verschillende aangiften moet indienen bv. Dat deze kennis aanwezig is, is een must natuurlijk.

Met relevante kennis bedoel ik echter iets anders. Per branche zijn er zoveel regels en toevoegingen waar je rekening mee moet houden, dat het voor jou van belang is om een boekhouder te vinden die kennis heeft van deze zaken.

Ben je artiest en/of werkzaam in de creatieve sector; ga dan op zoek naar een boekhouder die deze kennis heeft. Vraag na bij collega's waar zij hun administratie onderbrengen en of het hen bevalt. Hetzelfde geldt voor de bouw- landbouw- gezondheidssector, noem maar op. Vaak hebben vakbonden contacten met boekhouders, via die weg kun je wat namen opvragen.

Ben je zelf startend ondernemer en hik je tegen de tarieven van boekhouders aan; ga op zoek naar startende boekhouders. Zij hebben vaak toegankelijke tarieven en je helpt elkaar aan business.

 

'Old school' of digitale mogelijkheden?

Toch is de belangrijkste vraag aan een boekhouder, mijns inziens, niet; wat is jouw uurtarief? Het is veel belangrijker om na de gaan hoe de boekhouder zelf werkt en of dit aansluit bij jouw wensen. Doet zij alles nog ‘old school’ of maakt zij gebruik van alle digitale mogelijkheden? Dit scheelt uiteindelijk behoorlijk in de factuur die jij van haar ontvangt.

 

Een rijtje vragen

  1. Overleg ook welk programma zij gebruikt. Sluit het aan bij jouw werkwijze?
  2. Kan zij jouw gegevens inlezen in haar programma of moet het opnieuw ingevoerd worden?
  3. Hoe en wanneer lever je de gegevens aan?
  4. Verzorgt zij de Btw-aangifte én de IB-aangifte?
  5. Wat kost het om alleen een jaarrekening op te laten maken?

  

Plan een kennismakingsgesprek

Plan een kennismakingsgesprek in en kijk of de klik er is tussen jullie. Kun je haar in het gesprek al niet volgen? Ga dan op zoek naar een ander.

 

Duidelijke afspraken

Maak vervolgens hele duidelijke afspraken en zet deze op papier. Je doet er goed aan om met meerdere boekhouders kennis te maken en uiteindelijk de persoon te kiezen waar je je het prettigst bij

voelt. Het is belangrijk om voor jezelf na te gaan; kan ik hier alle vragen stellen die ik heb? En krijg ik ook een antwoord waar ik verder mee kan? 

Heel veel succes met het maken van jouw keuze!