Loslaten is een houvast

May 13, 2022

Het was een mooie zomermiddag. Ik zat een beetje zenuwachtig in de auto, want ik was op weg naar mijn eerste heuse netwerkbijeenkomst. Geen idee wat ik kon verwachten en het voelde heel erg als ‘business woman on tour’. Met de advertentie van mijn bedrijf op mijn auto, lekker touren door de straten. Ja, kijk maar goed, dit is mijn nieuwe business. Trots dat ik was!! De middag was een geslaagd event, heerlijk om met gelijkgestemden over je ambities en dromen te praten, zonder dat iemand zegt “eng hoor, die onzekerheid. Zou je het wel doen?” Hoe goedbedoeld ook, je wilt dat je enthousiasme gedeeld wordt en dat je zelfs nog groter gaat dromen door deze ontmoetingen.

Ik kan me nog herinneren dat er een dame stond met haar eigen ontworpen sieraden. Door het winnen van een vraagprijs kreeg ik opeens de gelegenheid om zo’n sieraad te laten ontwerpen met een tekst die voor mij op dat moment veel betekende. Dit is uiteindelijk een mooie ketting met de spreuk “loslaten is een houvast’ geworden. Die spreuk heeft me op verschillende momenten ingehaald en elke keer vond en vind ik dit weer zo waar.

En zo komen we nu weer op een punt in mijn leven waar het zo van toepassing is. Loslaten is een houvast. Hoewel de afgelopen pandemie best aan mij voorbij is gegaan, zowel privé als zakelijk en ik dus niets te klagen heb, is er wel degelijk ook voor mij veel veranderd. De creatieve sector viel volledig op z’n gat en omdat het grootste gedeelte van mijn klanten in deze sector werkt, kreeg ik hier indirect mee te maken. Investeringen bleven uit en nieuwe klanten aantrekken werd een haast onmogelijke taak. Als ondernemer moet je vaak een andere koers varen en dat is ook wat ik juist zo leuk vindt aan het ondernemen. Altijd aan verschillende knoppen draaien, andere koersen varen om je business te laten slagen. Een van die koerswijzigingen heeft me teruggebracht bij “mijn eerste liefde”; projectondersteuning. Samen met een team hard werken naar een eindresultaat, waarbij je allemaal je eigen verantwoordelijkheid hebt en iedere schakel even belangrijk is. Ik ben onderdeel van een team en na jaren als zzp’er vooral thuisgewerkt te hebben is dit een welkome afwisseling.

Inmiddels loopt mijn bedrijf heel lekker en werk ik voor 6 verschillende projecten. Wat heeft dat loslaten er nu mee te maken denk je wellicht? Dat zal ik je uitleggen. Door het stil komen te liggen van de creatieve sector is ook mijn online business gericht op die sector in een vrije val geraakt. Daarom heb ik besloten om mij vanaf nu volledig te richten op project ondersteuning. Het voelt op dit moment nog heel erg dubbel, ik ben er nl. van overtuigd dat de training en workshops die ik heb ontwikkeld, heel erg nuttig zijn voor de (startende) ondernemer. Aan de andere kant is het ook heel realistisch om toe te geven dat investeren in ‘de werkzaamheden achter de schermen’ nu niet als prioriteit gezien wordt door ondernemers. En dan moet je soms loslaten en ergens anders aan vasthouden. En dat ga ik dan ook doen.

Met frisse moed de toekomst in en me richtend op hele gave projecten die in het verschiet liggen. Ik neem alle ervaring van de afgelopen jaren mee, bedank iedereen die mij tijdens het opzetten van de online business heeft bijgestaan. Soms met hele goede adviezen, soms met een goed glas wijn of alleen een luisterend oor als het even tegenzat. Ook al voelt het een klein beetje als falen, ik heb ergens gelezen dat je alleen faalt als je blijft liggen. Dus hoofd omhoog en door! Op weg naar een volgende fase in het ondernemerschap met een goede balans tussen privé en werk, maar toch met de vrijheid om zelf de projecten uit te zoeken waar ik graag een steentje aan bijdraag. 

 

Tot ziens,
Ilja Weeda