Hoe bepaal je jouw uurtarief?

tips & tricks Sep 07, 2021

Zodra je besloten hebt om je eigen onderneming te beginnen, is een van de eerste vragen die je krijgt; wat is je tarief? Of je nu besluit om jouw diensten 'uurtje-factuurtje' aan te bieden, via een strippenkaart of via een abonnement, het bepalen van jouw (uur)tarief is de basis van deze berekeningen. Hoe weet je nu of je niet te hoog of te laag zit?

Omgekeerd uitrekenen

Het klinkt wellicht een beetje vreemd, maar zo leg ik het altijd uit aan starters. Ik bedoel daarmee dat je eerst kijkt wat voor inkomen je nodig hebt om jouw huidige leven voort te kunnen zetten. Of in ieder geval het leven dat je voor ogen hebt. Hoeveel inkomen is daar voor nodig? Wat zijn je vaste lasten, hoeveel geld heb je maandelijks over voor de boodschappen, hoe zien jouw sociale leven eruit, ga je vaak uit eten bv.? Als dit bedrag duidelijk is voor je, ga je na hoeveel uur in de maand je beschikbaar bent voor je onderneming. Werk je straks fulltime of kun je een beperkt aantal uur per week aan besteden? Als je de beschikbare uren deelt door het bedrag dat nodig is om jouw levensstandaard te financieren heb je een uurtarief dat je zou moeten hanteren. Is dat een haalbaar tarief? Of zit je dan veel te hoog/laag? Met deze kennis kun je zaken aanpassen; je levensstandaard, het aantal te besteden uren of je uurtarief.

Vergelijk met de concurrentie.

Het is belangrijk om marktconform aan te bieden. Zit je veel hoger dan anderen in jouw branche, dan zul je niet snel gekozen worden. Ga ook niet te laag zitten, dat kan de markt bevuilen en word je niet in dank afgenomen. Daarbij is het goed om te bedenken dat als je te laag zit, mensen gaan denken "dat is zo goedkoop, dat zal wel niet veel zijn". Dat wil je natuurlijk al helemaal niet. Benader anderen die in jouw branche werkzaam zijn, die dezelfde diensten of producten aanbieden. Zo krijg je een beeld bij de tarieven die gangbaar en haalbaar zijn. 

Belangrijk om mee te nemen.

Een veelvoorkomende fout is dat er al snel gedacht wordt dat je te hoog zit. Of dat je je rijk rekent. Het uurtarief is dan in de meeste gevallen wel excl. BTW, maar bedenk wel dat dit een bruto-bedrag is. Als zzp'er moet je veel zelf regelen. Behalve de belastingen die je moet afdragen, zul je verzekeringen moeten afsluiten, investeringen financieren en een buffer opbouwen voor als je geen opdrachten hebt of met vakantie wilt. Neem deze kosten mee in het uitrekenen van jouw uurtarief.