Het jaar is klaar, tijd voor de IB-aangifte

tips & tricks Feb 22, 2022

Inmiddels ligt de inleverdatum van kwartaal 4 2021 een aantal weken achter ons. Daarmee is het kalenderjaar 2021 afgerond. Tijd voor de aangifte Inkomstenbelasting.

Als je me al een tijdje volgt, weet je dat ik een groot voorstander ben van het inhuren van een boekhouder. Zeker de inkomstenbelasting is een onderwerp waar ik altijd de kennis en kunde van een boekhouder bij haal. Er zijn elk jaar weer een hoop wijzigingen en nieuwe regels en heel eerlijk; ik weet die echt niet allemaal uit mijn hoofd.

Je wilt niks missen toch?

De belangrijkste reden die ik altijd aandraag is dat je niks wilt missen. Bekijk het niet altijd vanuit het oogpunt dat we zaken moeten aanleveren, dat we moeten betalen. Probeer ook uit belastingzaken je voordeel te halen. Stel dat je een voordeel mist, omdat je niet op de hoogte bent van nieuwe regels. Dat zou toch zonde zijn? Tenzij het je eigen vakgebied is, is het bijna niet mogelijk om alle wijzigingen en regels bij te houden. Echt, zoek de juiste boekhouder voor jou en ga de samenwerking aan.

 

Verschil tussen OB en IB

Als je net gestart bent met je bedrijf, zullen de verschillende begrippen je wat duizelen en is het misschien nog niet geheel duidelijk wat nou precies inkomstenbelasting is en wat is dan de omzetbelasting? De omzetbelasting die je aan het eind van elk kwartaal hebt ingediend, zijn gericht op jouw onderneming. Hier gaat het om de BTW die je betaald hebt of hebt ontvangen en dan alleen op facturen die gericht zijn op jouw bedrijf. En ja, jouw eenmanszaak is ook een bedrijf. De inkomstenbelasting richt zich op jouw persoonlijke situatie. Als je de brieven erbij pakt die je ontvangt vanuit de belastingdienst, zul je zien dat brieven die over de omzetbelasting gaan, de naw-gegevens van jouw bedrijf laten zien, waar de brieven met het onderwerp Inkomstenbelasting gericht zijn aan jezelf. Dit betekent dat ook het feit of je een koop- of huurwoning hebt, welke bedragen op je privé bankrekeningen staan, meegenomen moeten worden met de aangifte. Het is van je eigen persoonlijke situatie afhankelijk van welke 'voordelen' je gebruik kunt maken bij het doen van de aangifte.

 

Checklist

Ook al is jouw eigen situatie nooit te vergelijken met die van een ander, er is wel een checklist te maken met gegevens die je moet verzamelen om tot een complete aangifte te komen. In mijn workshop "Van Chaos naar Rust in 3 simpele stappen" ga ik hier verder op in. Een van de stappen die ik daarin bespreek gaat over de Inkomstenbelasting. Ik leg je uit waarom je überhaupt inkomstenbelasting moet betalen en hoe dat is opgebouwd.

Daarnaast ontvang je de checklist die je kunt gebruiken om zo alle informatie mee te nemen en niets te vergeten. Behalve dat dit een voordeel voor je is, zodat je in één oogopslag ziet wat je moet aanleveren, is het voor je boekhouder een groot voordeel om de volledige informatie in één keer te ontvangen. Het doen van de daadwerkelijke aangifte zou ik te allen tijde aan een professional overlaten. Doordat je de checklist hebt gebruikt en alles van te voren hebt verzameld., kost het hem/haar alleen veel minder uren om alles te verzamelen en daarmee zal zijn factuur naar jou toe ook lager zijn.

 

Uitstel aanvragen

Een ander groot voordeel is dat je via de boekhouder extra uitstel kunt aanvragen en hierdoor de aangifte pas per 30 april 2023 hoeft in te dienen. Mag he? Is geen verplichting, maar mocht dit in jouw geval heel prettig zijn, dan is die mogelijkheid er dus. Win/win situatie als je het mij vraagt.

Als je een verzoek tot uitstel vanuit jezelf indient, dan heb uitstel tot maximaal 31 augustus 2022.

Ben jij geïnteresseerd in deze checklist en meer achtergrondinformatie?

Klik op de link https://www.backstage-om.nl/van-chaos-naar-rust en je vind alle informatie die je nodig hebt.

Als dank voor het lezen van mijn nieuwsbrief bied ik je korting van maar liefst € 20,00 voor de workshop aan. Voor slechts € 27,00 heb je toegang tot alle informatie en nog veel meer. Gebruik de code WINTER en claim je korting.

Veel succes met de aangifte.

MENU

Over Mij
Blog
Algemene voorwaarden
Privacy beleid

CONTACT

Backstage Office Management
Frambozenweg 157
2321 KA Leiden
Nederland

DOWNLOAD

Download mijn gratis ebook. 

Download Ebook