Het is zomer!

blogs Jul 15, 2021

Eindelijk tijd voor jezelf, tijd om te ontspannen.

Heb je er ook zo naar uitgekeken? Ik wel hoor. Ik realiseerde me deze week dat het voor mij 2 jaar geleden is dat ik op vakantie ben geweest. Niet zozeer vanwege de Coronacrisis, ik ga graag in eigen land op vakantie, maar vooral omdat je als ZZP’er maar lastig los kan laten. Je moet altijd bereikbaar zijn, van jezelf vooral. Een ander gun je die paar weken ‘helemaal niets’, je moet opladen, weer fris zijn voor het 2e deel van het jaar. De vraag is waarom je voor jezelf niet zo begripvol bent? Is toch raar als je er goed over nadenkt. Ik ga het dit jaar dus helemaal anders doen. Zodra de vakantie van de kinderen begint, pak ik de tassen en rijden we voor 2 weken naar zee. Is best een uitdaging om ze daar enthousiast voor te krijgen,

  • “wat moeten we daar nou doen?”
  • “Als ze geen Wifi hebben, ga ik weer naar huis”
  • “2 weken de natuur in, ben je niet goed?”
  • “Moet ik echt 2 weken met jullie in zo’n klein huisje”

Je begrijpt; de sfeer zit er goed in! En dan te bedenken dat ik krom heb gelegen voor een chalet voor 6 personen, want meneer en mevrouw moeten wel een eigen slaapkamer. Mij krijg je niet klein hoor, ik doe net alsof ik doof ben en ga vrolijk door met plannen en pakken. Ga ik toch lekker zelf in dat tienerhok zitten met al die andere opgeschoten pubers!! Oké, dat is overdreven, maar ik ga genieten van 2 weken HE-LE-MAAL niks. 

Deze blog krijgt een hele andere wending

Gek hoe het loopt, maar ik laat het nu al los. Ik wilde deze blog vooral wijden aan wat je kunt doen in de rustige weken van de zomer. En begrijp me goed; er zijn veel zaken die je kunt oppakken. Zowel voor jezelf als voor je klant. In mijn geval is die tijd er ook, na de vakantie aan zee. Ik heb dan nog 3 weken, de oplettende lezer weet nu dat ik na de strandvakantie nog een weekje extra vrij heb. Als ik aan de zomer denk dan denk ik dus eerst aan rust, tijd voor familie, bijkomen en nieuwe dingen ontdekken. En eigenlijk is dat het belangrijkste van de zomer; bijkomen! Vandaar dat dit er als eerst uit moest denk ik. Maar nu ter zake;

Voordeel als je wel doorwerkt

Staan er voor jou geen vakantieplannen op de agenda, zorg dan dat jouw klanten en jouw netwerk dit weet. Met vele concullega’s op de camping, kun jij een voordeel halen door wel beschikbaar te zijn. Door wel te kunnen ondersteunen waar nodig. Niet dat je klanten afpikt of zo hè, dat is niet aardig. Je kunt wel met anderen afspreken dat je klanten van elkaar overneemt. Een soort van constante dekking bieden gedurende de hele zomer. Dit is een groot voordeel als je klant doorwerkt in de zomer.

Denk ook aan openstaande posten, zo vlak voordat veel mensen de zaken afronden, willen facturen nogal eens blijven liggen. Mooie kans om juist in deze periode een overzicht te maken wat er nog openstaat en wie er nog geld van jou krijgt of (veel leuker) wie er nog aan jou moet betalen.

Focus op de 2e helft

Ik weet niet hoe het jou afgaat, maar als ik dan op het strand lig of lekker aan een zwembad, dan gaan mijn gedachten werken. In rusttoestand komen de meeste plannen bij mij bovendrijven en heb ik weer de helderheid van geest om nieuwe kansen te omschrijven en om te zetten in een actieplan. Dat doe ik natuurlijk als ik weer thuiskom, in de overige 3 weken van de schoolvakantie, maar ik vind het heerlijk om te bedenken en te creëren.  Neem jij daar ook de tijd voor? Zo halverwege het jaar is het een uitgelezen kans om de eerste 6 maanden te evalueren voor jezelf. Waar ging het goed? Waar kan het beter? Het is net als bij een wedstrijd, een rustmoment, de 1e helft evalueren en evt. bijschaven om de 2e helft nog beter te vlammen. Of om te concluderen dat de 1e helft eigenlijk heel goed ging en je doorgaat in de 2e helft.

Grote schoonmaak

Ik zet dit als laatste punt neer, want bij mij komt dit ook op de laatste plaats als ik heel eerlijk ben. Ik neem me elke zomer voor; nu ga ik alles archiveren. Alle actielijstjes opschonen, mijn mailbox bijwerken en met een schone lei de 2e helft in. De Kerstperiode is ook zo’n moment, herken je dat? En ook deze zomer ga ik er weer voor. Het is in mijn geval rustig met klanten die ook op vakantie zijn. Mijn onlineprogramma’s lopen automatisch. Een uitgelezen kans om 1 of 2 dagen te blokken in die 3 weken en aan de grote schoonmaak te gaan. Als dit juist een drukke periode voor je is, kies dan een moment in een voor jou, rustigere periode. Als je eenmaal weer bij bent, heb je zo’n heerlijk zen-gevoel.

Tot slot

Maar eerst… uitrusten, uitslapen of juist als vroege vogel de natuur in. Genieten, bijkomen, evalueren en opladen. Met ieder om je heen die je liefhebt.

 

Ik wens je een hele fijne zomer!

Ilja

 

 

Ilja Weeda is eigenaar van Backstage Office Management. Ze leert ondernemers hoe je een efficiënte backoffice opzet en onderhoudt. Zo houd jij meer tijd over voor het opbouwen van jouw droomonderneming.