Collectieve verzekeringen voor zzp'ers

tips & tricks Dec 28, 2021

Collectieve verzekeringen voor zzp'ers

We zitten alweer in de laatste week van het jaar. Dit zijn vaak de dagen van reflectie; wat heeft het afgelopen jaar je gebracht? Heb je er iets van kunnen maken, of was het een jaar die liep van de ene teleurstelling naar de andere uitdaging? Voor sommigen is het echt heel heftig en dat realiseer ik mij maar al te goed. Helaas kan ik geen oplossing bieden om de culturele sector weer de zo broodnodige boost te geven. Wat ik wèl kan, is aangeven waar je het verschil kan maken in inkomen en besparing. Soms is het een klein verschil, soms heeft het een grotere impact.

Bijwerken, opruimen, afsluiten

Deze week is ook een week van bijwerken. Dit is de laatste week dat je facturen kunt maken die nog in het boekjaar 2021 vallen of de laatste aankopen kunt bestellen die invloed hebben op je jaarcijfers. Archief bijwerken is ook zo'n klusje dat ik 'bewaar' voor deze dagen. Het ligt een klein beetje aan de branche waarin je werkzaam bent, sommigen hebben juist piekdagen deze week, maar de meesten zullen een rustige week hebben. Loop je agenda eens door, heb je alle uren gefactureerd die je gewerkt hebt? Vul alvast de zakelijke KM's in van het afgelopen jaar. Je zult er later profijt van hebben.

Nieuw jaar, nieuwe kansen

Niet in de laatste plaats is deze week de laatste week dat je verzekeringen kunt afsluiten of kunt overstappen naar een andere maatschappij. "Nieuw jaar, nieuwe kansen" spreekt hoop uit en geeft houvast. Wat zijn je nieuwe plannen? Welke creatieve oplossingen heb jij bedacht? Welke dromen ga jij eindelijk najagen? Geeft toch een gaaf gevoel om met deze vragen bezig te zijn!

 Sluit nu je ziektekostenverzekering af

Hoewel ik het hier vrijwel altijd over zakelijke verzekeringen heb, is de ziektekostenverzekering een grote kostenpost die elke maand weer terugkomt. Als zzp'er heb je geen werkgever en dus ook niet automatisch de mogelijkheid om deel te nemen aan een collectief plan.Dat wil niet zeggen dat er geen mogelijkheden zijn om toch te profiteren van een collectieve korting als zelfstandige. Er zijn verzekeringsmaatschappijen die ook voor ZZP'ers een collectieve verzekering hebben. Elk jaar komen daar nieuwe maatschappijen bij, het loont de moeite om die te vergelijken en de, voor jou, beste verzekering af te sluiten.

Kosten niet aftrekbaar

Het is wel zo dat, in tegenstelling tot de kosten van de bedrijfsverzekeringen, de premie voor de ziektekostenverzekering niet zakelijk aftrekbaar zijn. Je mag deze niet opvoeren als zakelijke kosten tijdens de aangifte Inkomstenbelasting. Dit geldt ook voor een ZZP ziektekostenverzekering. Je sluit de verzekering af voor jezelf. Wat wèl mag is de kosten opnemen die niet vergoed zijn van het afgelopen kalenderjaar.

In een volgende tips & tricks ga ik dieper in op de aangifte Inkomstenbelasting en welke kosten je daar alsnog kunt declareren.

Welke verzekering kies je dan

Ben je aangesloten bij ZZP-Nederland? Of bij Het Ondernemerscollectief? Dan heb je waarschijnlijk informatie van hen ontvangen over de mogelijkheden.

Zo niet, check hun sites:

 Ook als je geen aansluiting hebt bij een collectief, kun je voordeel halen uit een collectieve zorgverzekeringen.

Kijk bv eens op de websites van:

 Per branche heb je ook mogelijkheden;

als je in de zorg werkt;

of in de Bouw:

Dit zijn een paar voorbeelden en zeker niet de enige verzekerings- maatschappijen die een ziektekostenverzekering voor ZZP'ers aanbieden. Ik wil je laten zien dat er legio mogelijkheden zijn om je op een goede en gunstige manier te verzekeren en dat je hier in het nieuwe jaar profijt van kunt hebben. Dan kun jij je concentreren op jouw eigen business. Ondernemen moet tenslotte wel leuk blijven!

Wil je op de hoogte blijven van alle tips & tricks? Of voorgaande tips teruglezen? Hier lees je ze terug.

Rest mij jou een heel goed, succesvol en vooral gezond 2022 te wensen.