BTW Kwartaal 4 net effe anders

tips & tricks Jan 17, 2023

Ben je ook druk bezig met het afronden van het jaar 2022? Hopelijk lees je dit nog op tijd, want voordat je kwartaal 4 afrondt en indient, moet je op een aantal zaken letten. Kwartaal 4 is de laatste BTW-aangifte en die gaat net effe anders. Dit is nl. de laatste mogelijkheid om alle BTW die je gedurende het afgelopen jaar nog niet hebt aangegeven, alsnog in te dienen. Je sluit het jaar 2022 af v.w.b. de omzetbelasting.

Alle correcties nu meenemen

Gedurende het kalenderjaar heb ik vaak de vraag gekregen wat te doen met facturen die je vergeten bent in te dienen bij de kwartaalaangifte. Bij kwartaal 1 t/m 3 heb je deze door kunnen schuiven naar het nieuwe kwartaal. Als je een factuur met datum 27 februari 2022 vergeten bent op te geven, was het geen probleem om deze bij kwartaal 2 alsnog in te dienen. Die mogelijkheid heb je niet met facturen in kwartaal 4. Daarin moet alles meegenomen zijn, wat in kwartaal 4 valt, maar ook alles van het hele kalenderjaar. Je mag hier dus wel facturen meenemen van kwartaal 1 t/m 3, maar facturen die in kwartaal 4 van 2022 vallen, mogen niet meegenomen worden in kwartaal 1 van 2023.

Suppletie aangifte

Mocht je toch de aangifte achteraf willen aanpassen dan moet dat via een zgn. suppletie formulier. Informatie hierover vind je op de site van de belastingdienst. Dit wordt wel een wat lastiger verhaal. Ik raad je dan ook aan om dit met je boekhouder op te nemen en laat haar/hem dit voor je regelen.

Omzetbelasting vs Inkomstenbelasting

Kijk uit dat je de omzetbelasting niet verward met de inkomstenbelasting. De laatste aangifte voor de BTW (en dus de omzetbelasting) moet uiterlijk 31 januari 2023 ingediend zijn. De inkomstenbelasting eerst op 30 april 2022 of bij uitstel nog later.

Een goede tip tot slot

Zorg dat je jouw boekhouding compleet hebt. Alle bonnen, inkoopfacturen of verkoopfacturen die je in de loop van het jaar hebt 'gevonden' en nog niet hebt ingediend, voer je alsnog in. Daarna maak je een selectie van alle BTW over het hele jaar (in de meeste online boekhoudprogramma's is dat een druk op de knop). Trek daar de bedragen van kwartaal 1 t/m 3 van af (die je dus al hebt ingediend), dan heb je met deze som het bedrag wat overblijft en dus kunt indienen over kwartaal 4.

Je kunt kwartaal 4 dus het beste zien als laatste kans om alle correcties te verwerken.

Wil je meer informatie hierover? Stuur me gerust een mail.

Heel veel succes met de aangifte!