Broodfonds, de voor- en nadelen.

tips & tricks Nov 01, 2021

Wil je als zzp’er zeker zijn van een inkomen als je niet kunt werken? Dan kun je een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) sluiten. Er is een alternatief: het broodfonds voor als je voldoende hebt aan een uitkering van maximaal 2 jaar. Wat houden die alternatieven precies in? 

Wat is een broodfonds? 

Een broodfonds bestaat uit een groep van 20 tot 50 ondernemers, met name zzp’ers, die elke maand geld opzijzetten op hun eigen broodfondsrekening. Dit doen ze tot een bepaald maximumbedrag is opgebouwd. Als er iemand uit de groep langer dan een afgesproken periode ziek is, maken de overige deelnemers maandelijks een bedrag van hun broodfondsrekening over aan de zieke. 

Wat zijn de voordelen? 

Betaalbaar 

De inleg voor een broodfonds varieert van ongeveer € 30 tot iets meer dan € 100 per maand. Dat is lager dan de premie voor een AOV. Bovendien leg je in tot een bepaald bufferbedrag. Als aan het eind van het jaar blijkt dat je boven dit bedrag uitkomt, dan krijg je het teveel teruggestort. 

Inleg blijft van jezelf 

Het geld dat je elke maand stort, blijft van jezelf. Als je uit het fonds stapt, krijg je dat bedrag terug. Minus de bedragen die je aan zieke fondsgenoten hebt geschonken. 

Solidariteit en vertrouwen 

De leden van een broodfonds kennen elkaar. Je bent er met elkaar verantwoordelijk voor dat alles goed loopt. Alles draait om onderling vertrouwen. Je hoeft bijvoorbeeld geen doktersverklaring te overleggen om te bewijzen dat je echt ziek bent als je niet kunt werken. 

Transparant 

Een broodfonds is geen complex financieel product. De basis bestaat uit afspraken tussen gelijkwaardige partners. De groep zet voorwaarden op papier die voor iedereen gelijk zijn. Je hebt als lid van een broodfonds een helder inzicht in hoe alles werkt en weet precies waar je aan toe bent. 

Belastingvoordeel 

Voor een broodfonds geldt het schenkrecht. Het bedrag dat je ‘schenkt’ aan een zieke deelnemer is belastingvrij (tot het maximum dat de Belastingdienst stelt). 

 

Wat zijn de nadelen? 

Vertrouwen versus wantrouwen 

De leden van een broodfonds moeten elkaar wel blijven vertrouwen. Iedereen moet open zijn over zijn gezondheidstoestand. Dat betekent dat je als groep duidelijk moet afspreken hoe je daar zorgvuldig mee omgaat. Wie ziek is, bepaalt zelf wat hij doorgeeft aan de andere leden over zijn ziekte. 

Hoogte uitkering 

De uitkering die je van een broodfonds krijgt, is afhankelijk van de inleg. Het minimum is € 750 en het maximum € 2.500 netto per maand. Een hogere uitkering is niet mogelijk. 

Maximaal 2 jaar een uitkering 

Als je ziek bent, krijg je maximaal 2 jaar een inkomen uit een broodfonds. De kans dat je binnen 2 jaar weer aan de slag kunt, is groot. Maar als je toch langer dan 2 jaar uitgeschakeld bent, dan ben je aangewezen op de bijstand. 

Inleg niet belastingvrij 

Het geld dat je aan een zieke schenkt, is belastingvrij, maar de inleg is dat niet. Bij een AOV is de inleg aftrekbaar van de inkomstenbelasting en is de uitkering juist wel belast. 

Geen ondersteuning 

Bij een broodfonds krijg je geen deskundige hulp als je weer terug wilt keren naar je werk. Bijvoorbeeld als je herscholing nodig hebt om weer aan de slag te gaan. 

 

Broodfonds of AOV? 

Wat het best bij jou past, is afhankelijk van je eigen wensen en situatie.  

Bij een broodfonds leg je geld in op een geblokkeerde rekening en bouw je een buffer op tot maximaal 36 maal je maandinleg. Waardeer je het sociale aspect en het concept van vertrouwen? Dan past een broodfonds bij je.  

Zoek je zekerheid en wil je langer dan 2 jaar een uitkering bij arbeidsongeschiktheid? Dan kun je het best kiezen voor een AOV. Bij een AOV kun je zelf bepalen hoe lang de uitkering doorloopt en hoe hoog deze moet zijn. Je kunt ook kiezen voor een combinatie: een broodfonds voor de eerste 2 jaar dat je arbeidsongeschikt bent, met een AOV die uitkeert na 2 jaar. Zo sluiten de twee regelingen goed op elkaar aan. En bijkomend voordeel: de wachttijd van 2 jaar verlaagt de premie van je AOV flink. 

Bron: www.ikwordzzper.nl/zzp-kennisbank